Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

 

Νίκος Σηφουνάκης                                                             Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Αρχιτέκτονας

τ Βουλευτής- Υπουργός

Ζαλοκώστα 5

Αθήνα, 106 71

 

Προς  τον

Υπουργό Ναυτιλίας και

Νησιωτικής Πολιτικής

 

 

Έχω επιχειρήσει ανεπιτυχώς πολλές φορές να επικοινωνήσω μαζί σας.

Σας αποστέλλω αυτή μου την επιστολή – καταγγελία, για συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και για όλη την απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου του Υπουργείου σας.

Με τον Νόμο 1558/1985 η Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου ίδρυσε το Υπουργείο Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη.

Το 2007 -είκοσι δύο χρόνια μετά-, η τότε Κυβέρνηση το κατήργησε, μετατρέποντας το σε Γενική Γραμματεία υπαγόμενη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι λόγοι της ίδρυσης του Υπουργείου Αιγαίου, υπήρξαν εθνικοί, περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 110/2001, δημιουργήθηκε ο σύγχρονος οργανισμός του, και διευρύνθηκε η υπόσταση του, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 3201/2003, συστήθηκαν αυτοτελή γραφεία στις πρωτεύουσες των Νομών του Αιγαίου και των επαρχείων υπαγόμενα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, και προσλήφθηκαν νέοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, περιβαντολλόγοι.

Οι αρμοδιότητες ασκήθηκαν πλήρως, και παρήχθη σημαντικό έργο για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών, την αναστήλωση αξιόλογων οικιστικών συνόλων και κτηρίων, την προστασία των τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, κ.α.
Την περίοδο 2000-2004 συντάχθηκαν και δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης περισσότερα από σαράντα (40) Προεδρικά Διατάγματα, για την προστασία του φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος, στα νησιά του Αιγαίου.

Τα Διατάγματα εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την υπηρεσιακή υπονόμευση τους, όπως η πρόσφατη απόπειρα ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος για την Νήσο Αμοργό, που χάρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώθηκε η παράνομη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου σας.

Η Διεύθυνση Πολιτισμού δημιούργησε δράσεις συμμετοχής και ανάδειξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας των Φορέων του Αιγαίου με θεσμούς που άντεξαν στα χρόνια, και διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο υποβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες αυτές, αλλά στο σύνολο της η Γενική Γραμματεία Αιγαίου χωρίς προσλήψεις προσωπικού με αφαίρεση ακόμα και της αρμοδιότητας για τις Άγονες Ακτοπλοϊκές Γραμμές, και Μεταφοράς της στον Πειραιά, εις δόξαν της πολιτικής της αποκέντρωσης.

Το 2000-2002 αναστηλώθηκε το ιστορικό κτήριο του τ. Υπουργείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη, και στις αίθουσες του, τους διαδρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους του, κοσμούσαν έκτοτε έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σαράντα (40) καταξιωμένων καλλιτεχνών δημιουργών όπως:

Α. Φασιανός, Π. Τέτσης, Γ. Ψυχοπαίδης, Γ. Ρόρρης, Ν. Στεφάνου, Δ. Μυταράς, Η. Αγγελή, Χ. Μποτζόγλου, Γ. Σορόγκας, Π. Ζουμπουλάκης, Β. Σπεράτζας, Γ. Μυγάδης, Α. Πατσόγλου κ.α.

Όλα τα έργα ή αποκτήθηκαν έναντι συμβολικού τιμήματος, ή δωρίθηκαν από τους δημιουργούς τους.

Την τετραετία 2000-2004 που υπήρξα επικεφαλής του Υπουργείου Αιγαίου, το ιστορικό και διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα, που υπάγεται η Γραμματεία Αιγαίου, έσφυζε από ζωή  και παρήγαγε έργο σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας του.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ένα σημαντικό γλυπτικό έργο του Α. Φασιανού
''Τα πουλιά του Αιγαίου''
, το οποίο κοσμούσε το κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα, ''έκανε φτερά- εξαφανίστηκε''.
Η αποκάλυψη – καταγγελία έγινε από τα τοπικά ΜΜΕ της Λέσβου και με δική μου επιβεβαίωση ότι το έργο μέχρι πριν δύο χρόνια υπήρχε στην θέση, που ο ίδιος ο αείμνηστος μεγάλος καλλιτέχνης, με τα ίδια του τα χέρια είχε τοποθετήσει.

Χάρη στην κινητοποίηση των ΜΜΕ αίφνης εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος (νέος ένοικος του κτηρίου) ο οποίος μου τηλεφώνησε και με ενημέρωσε προσωπικά ότι τα ''αφαίρεσε και τα φυλάσσει ο ίδιος''

Στο κτήριο του τέως Υπουργείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη, υπήρχαν καταγεγραμμένα 90-100 έργα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται καταχωνιασμένα σε αποθήκες χωρίς να είναι γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες, ή έχουν μεταφερθεί στον Πειραιά στο κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας.

 

Κύριε Υπουργέ,

·         Το Υπουργείο σας διαθέτει τρεις (3) Γενικές Γραμματείες, οι δύο εξ αυτών έχουν τις αρμοδιότητες για την ναυτιλία, τους λιμένες, το λιμενικό σώμα κ.α.

Στην Γ.Γ. Αιγαίου έχουν απομείνει οι αρμοδιότητες για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, περίπου ανενεργές με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς τα τελευταία χρόνια να υπάρξει φροντίδα για την πρόσληψη και πλήρωση των κενών θέσεων, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας.

·         Μετά το τελευταίο γεγονός αρπαγής του σημαντικού έργου, του Α. Φασιανού, οφείλετε να ενημερώσετε, πόσα έργα υπάρχουν στο κτήριο της Μυτιλήνης, ποια είναι αναρτημένα, και ποιων δημιουργών;

·         Ποια έργα βρίσκονται στις αποθήκες, και κάτω από ποιες συνθήκες;

·         Ποια έργα έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά;

·         Αν και πότε υπήρξε οποιαδήποτε μέριμνα για την συντήρηση τους;

·         Πως και με ποιο τρόπο αποτοιχίστηκε το γλυπτό έργο του Α. Φασιανού ''Τα πουλιά του Αιγαίου'' , εκ των οποίων τα δεκαπέντε  (15) ήταν τοποθετημένα στον εξωτερικό αίθριο χώρο του κτηρίου της οδού Φιλελλήνων, και άλλα στο εσωτερικό του κτηρίου στον μεγάλο τοίχο της ξύλινης κλίμακας, και αν έχουν επιστραφεί και παραδοθεί στο Υπουργείο σας όλα.

·         Αν ελέγχθηκαν οι υπεύθυνοι για την μη έγκαιρη προστασία και φύλαξη του έργου
''Τα πουλιά του Αιγαίου'' από το εγκαταλειμμένο κτήριο της οδού Φιλελλήνων, δεδομένου ότι το έργο αποτελεί ιδιοκτησία της νυν Γ.Γ. Αιγαίου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.


Σημειώνω ότι:

Εκτός από το παραπάνω μεγάλο έργο του αείμνηστου δημιουργού, στο τ. Υπουργείο Αιγαίου υπάρχουν άλλα δύο έργα του Α. Φασιανού.
Α) ''Η Απελευθέρωση της Μυτιλήνης'' που βρίσκεται στο συνήθως κενό και άδειο γραφείο του Υπουργού, και
Β) ''Σαπφώ και Αλκαίος'' το οποίο όπως ενημερώθηκα δεν συμπεριλαμβάνεται στα εκτεθειμένα έργα στους χώρους του κτηρίου της Μυτιλήνης.

Σημειώνεται ότι από το 2002 όλα τα έργα των καλλιτεχνών ήταν καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα.

Ειλικρινά είναι κρίμα ένα Εθνικό Υπουργείο, το οποίο υποβαθμίστηκε σε Γενική Γραμματεία να οδηγείται ακόμα και αυτή σε υπολειτουργία και απαξία.

-          Οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχουν υποβαθμιστεί, και οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες

-          Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου βρίσκεται στην θέση του σπάνια, δηλαδή εκεί που είναι η έδρα της Γενικής Γραμματείας στην Μυτιλήνη, όπου και οι υπηρεσίες και το προσωπικό των οποίων προΐστανται.

-          Το κτήριο της Γενικής Γραμματείας, έχει καταντήσει παράρτημα των δικαστηρίων της Μυτιλήνης, με την μόνιμη εγκατάσταση και λειτουργία του Εφετείου Β. Αιγαίου, ενώ υπάρχει η μελέτη για την κατασκευή ιδιόκτητου κτηρίου και την μόνιμη στέγαση του.

  

      Με τιμή

 

Νίκος Σηφουνάκης